Internationale expansie Stuvia hard de kop ingedrukt in België

Nederlandse startup stuit op starre houding Belgische universiteiten, maar weet de Vlaamse studenten aan hun zijde te houden.

Een jaar na de Vlaamse lancering van Stuvia, een marktplaats voor het kopen en verkopen van samenvattingen en aantekeningen, wordt de Nederlandse startup ‘verboden’ op een aantal Belgische universiteiten. De Universiteit Gent (UGent) en Katholieke Universiteit Leuven (KULeuven) zijn van mening dat het ‘onethisch’ is om je samenvattingen te verkopen en verbieden de dienst daarom vanaf volgend jaar.

Stuvia beaamt dat het letterlijke overnemen uit studieboeken of 1-op-1 opschrijven van de docent zijn verhaal, niet mag vanwege het auteursrecht. Echter, wanneer een student vanuit alles dat hij of zij ‘hoort tijdens college’ en ‘leest tijdens zelfstudie’ een eigen samenvatting creëert, mag deze (of de universiteit dit nu onethisch vindt of niet) door de student worden verspreid. Zowel gratis, als betaald, dit is de vrije keuze van de auteursrechthebbende, in dit geval de student.

Frappant is tevens dat de studentenverenigingen gelieerd aan de UGent en KULeuven nog wel samenvattingen mogen verkopen. In het VRT Journaal van gisteravond (28 mei) geven studenten hun reactie op het verbod van door studenten geschreven samenvattingen:

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/2.39133?video=1.2353705

“Eerlijk gezegd is het een beetje hetzelfde als mijn repititorkantoor (bijlessen - red), want daar betaal je ook heel veel geld om geholpen te worden”

“Het zijn ook niet echt hoge prijzen, €3 ofzo, dus ik vind het wel terecht dat studenten daar geld voor vragen"

“Als dat nu alles zoveel gemakkelijker maakt, ik denk dat dit wat overroepen is. Je kunt ze kopen, maar je moet ze nog altijd leren"

Stuvia is al vier jaar actief op de Nederlandse markt en heeft daar weinig tot geen tegenwerking gehad. Stuvia is niet de grondlegger van de deeleconomie binnen het onderwijs. Het is puur een product van deze tijd, voortkomende uit een behoefte om kennisdeling transparant te maken. Zonder Stuvia wordt kennis offline gedeeld, of via online kanalen zoals Facebook en Dropbox. Door de komst van Stuvia -een platform dat helemaal is ingericht op kennisdeling- kan kennis nu worden gevalideerd door de community (de studenten zelf).

--- OVERIGE MEDIA DIE OVER STUVIA SCHREEF ---

In België is naast het VRT Journaal ook Het Nieuwsblad (http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150528_01703040) en De Redactie (http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2353418) onlangs op de kwestie ingegaan.

Stuvia zelf schreef al een betoog tegen het verbod in België: https://www.stuvia.com/belgie-legaal/